فهرست مقالات آموزشی

آموزش محاسبه عیدی و پاداش پایان سال

یکی از دغدغه‌های دوستان مالی در پایان هرسال، نحوه محاسبه عیدی و پاداش پایان سال و مباحث مرتبط به بیمه و مالیات و قانون کار در اینخصوص می‌باشد.

عیدی و پاداش پایان سال به تمامی کارکنان مشمول قانون کار تعلق می‌گیرد و هر یک از کارکنان به نسبت ایام کارکرد در طی سال، مشمول دریافت عیدی و پاداش می‌باشد.

یک نکته قابل توجه و مهم در محاسبه عیدی و پاداش این موضوع است که معافیت کامل مالیاتی مربوط به بند ۱۰ ماده ۹۱ قانون مالیات‌های مستقیم به همه کارکنان تعلق می‌گیرد حتی اگر قسمتی از سال را فعالیت داشته باشند. مثلا اگر یکی از کارکنان حتی یک‌ماه هم در مجموعه شما فعالیت داشته باشد می‌بایست معافیت کامل مالیاتی عیدی را به وی بدهید.

نکته مهم دیگر در مورد محاسبه مالیات عیدی و پاداش اینکه در سال ۱۴۰۲ بر اساس قانون بودجه سنواتی همین سال، مالیات عیدی و پاداش بر اساس ماده ۸۵ قانون مالیات‌های مستقیم انجام می‌شود که در ویدیوی آموزشی نیز نحوه این محاسبه و سقف محاسبه را آموزش داده‌ایم.

ایام مرخصی استعلاجی کارکنان نیز در محاسبه عیدی و پاداش منظور خواهد شد. ضمنا به کارکنان فصلی و روزمرد و ساعتی نیز به نسبت ایام کارکردشان، عیدی پایان سال تعلق می‌گیرد.

 

سند حسابداری تهاتر ارزش افزوده

در پایان هر دوره مالیاتی ارزش افزوده یا به عبارتی پایان هرفصل، دو حساب مالیات بر ارزش افزوده خرید و حساب مالیات بر ارزش افزوده فروش را داریم که حاصل تجمیع تمامی خریدها و فروش‌های مشمول ارزش افزوده است که در طی دوره انجام داده‌ایم.

با خرید کالا یا خدمات مشمول ارزش افزوده، حساب مالیات بر ارزش افزوده خرید، بدهکار می‌شود و با فروش کالا یا خدمات مشمول ارزش افزوده حساب مالیات بر ارزش افزوده فروش بستانکار می‌شود. حال با پایان فصل، با دو حساب مواجه هستیم که مانده بدهکار و بستانکار دارد واز طرفی می‌بایست اظهارنامه ارزش افزوده را ارسال و قبض صادر نموده و بدهی خود را به سازمان ارزش افزوده پرداخت کنیم. در این زمان است که می‌بایست ثبت مربوط به مالیات بر ارزش افزوده را انجام دهیم و حسابهای مربوطه را تهاتر کنیم. البته در موارد استثنائی هم ممکن است در پایان فصل، سازمان امور مالیاتی به ما بدهکار باشد.

روش محاسبه مالیات کارتخوان و دستگاه پوز بانکی

آیا مالیات کارتخوان وجود دارد؟

برای پاسخ به این سوال ابتدا باید به یک پیش زمینه اطلاعاتی بپردازیم، مالیات کارتخوان وجود دارد و از سوی اداره مالیات مطالبه می‌شود اما نه به آن مفهوم که دستگاه کارتخوان بانکی به تنهایی مشمول مالیات می‌شود!

دستگاه کارتخوان بانکی صرفا یک ابزار پرداخت است که این سیگنال و پیام را به اداره مالیات ارسال می‌کند که در این مکان، یک کسب و کار و فعالیت اقتصادی و تجاری در جریان است و به اداره مالیات آماده باش می‌دهد تا از صاحب این دستگاه، مالیات فعالیت را شناسایی و مطالبه نماید.

دستگاه کارتخوان بانکی راهی برای نفوذ مالیات به کسب و کار و شغل شماست، به عبارتی دستگاه کارتخوان فریاد می‌زند که صاحب من می‌تواند مشمول مالیات باشد.

مالیات کارتخوان (دستگاه پوز بانکی) چقدر است؟

همانطور که گفتیم خود دستگاه کارتخوان یا به عبارتی دستگاه پوز بانکی به تنهایی مالیات ندارد بلکه فعال اقتصادی که از کارتخوان بانکی یا درگاه پرداخت اینترنتی و آنلاین بانکی استفاده می‌کند مشمول مالیات و اجرای تکالیف مالیاتی است.

برای اینکه به این سوال مهم پاسخ دهیم ابتدا باید بدانیم که نوع فعالیت اقتصادی و به عبارتی شغل شما چیست. آنچه که مشمول مالیات می‌شود شغل و فعالیت کسب و کاری شماست.

اداره مالیات راهکارهایی دارد که به واسطه شناسایی نوع کسب و کار شما و با استفاده از ابزاری تحت عنوان اینتاکد مالیاتی و ضریب فعالیت و نسبت سود فعالیت شما می‌تواند با استفاده از اطلاعات تراکنش بانکی شما که مصداق بارز آن، کارتخوان‌های بانکی است به سود فعالیت شما دست پیدا کند و نهایتا شما را مشمول مالیات کند.

مالیات کارتخوان در گذشته و حال:

در سالهای گذشته شما می‌توانستید کارتخوان بانکی داشته باشید بدون اینکه پرونده مالیاتی تشکیل داده باشید به این صورت که صرفا با درخواست یک دستگاه کارتخوان بانکی از شعبه بانکی فعال خود و یا خرید مستقیم دستگاه کارتخوان از فروشندگان کارتخوان های بانکی ثابت یا سیار، می‌توانستید کسب و کار عمومی یا شخصی خود را مجهز به یک ابزار پرداخت یا درگاه اینترنتی آنلاین بانکی کنید بدون اینکه به هیچ عنوان تشکیل پرونده مالیاتی داده باشید. اما در سال‌های اخیر با بخشنامه‌ها و دستورالعمل‌های مصوب در دستگاه‌های اجرایی نظیر سازمان امور مالیاتی و بانک مرکزی، الزاما شما برای دریافت دستگاه کارتخوان حتما می‌بایست از قبل، پیش ثبت نام مالیاتی در سایت my.tax.gov.ir داشته باشید و کد رهگیری مالیاتی پیش ثبت نام مالیاتی را ارائه دهید تا به شما دستگاه کارتخوان بانکی ارائه دهند.

ضمنا به افرادی نیز که پیش از این صاحب دستگاه‌های کارتخوان بوده‌اند و تشکیل پرونده مالیاتی نداده بودند اخطار داده شد که یا تشکیل پرونده مالیاتی دهند و دستگاه‌های کارتخوان خود را در سامانه و پرونده مالیاتی خود تعریف کنند و رسما به فعالیت خود ادامه دهند و یا در مدت مشخص شده‌ای دستگاه کارتخوان آنها فاقد اعتبار و غیرفعال خواهد شد.

تعداد زیادی از شرکت‌های ارائه کننده دستگاه‌های کارتخوان نیز حتی بدون اینکه با صاحب دستگاه کارتخوان یا درگاه پرداخت آنلاین هماهنگ کرده باشند، اطلاعات هویتی و اقتصادی صاحب کارتخوان را در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار دادند و تعداد زیادی از افراد و مشاغل بدون اینکه حتی اطلاعی از این موضوع داشته باشند برایشان پرونده مالیاتی تشکیل شد.

آیا کارتخوان بدون مالیات داریم؟

محاسبه مالیات کارتخوان

گاهی توسط افرادی که ارائه دهنده دستگاه‌های کارتخوان یا دستگاه‌های کش لس بانکی هستند می‌شنویم که در تبلیغات خود عنوان می‌کنند که ” فروش دستگاه کارتخوان بانکی بدون مالیات” !

بعنوان یک کارشناس مالیاتی به شما می‌گویم که این جمله فقط و فقط یک ابزار تبلیغاتی است و به هیچ عنوان صحیح نیست چرا که ایجاد پرونده یک دستگاه کارتخوان بانکی ملزم به درج یک کد پیش ثبت نام مالیاتی است و بدون کد پیش ثبت نام مالیاتی به هیچ عنوان ارائه دستگاه کارتخوان یا پوز بانکی امکان پذیر نیست.

فقط در یک حالت امکان آن وجود دارد که شما دستگاه کارتخوان یا پوز بانکی داشته باشید و از بابت آن مالیات پرداخت نکنید که کارتخوانی که در دست دارید مربوط به شخص دیگری باشد که قبلا با نام او ثبت نام مالیاتی شده باشد و سپس شما از آن استفاده کنید! حالا به نظر شما آیا فردی پیدا می‌شود که تمامی اطلاعات و مدارکش را در اختیار فروشندگان دستگاه کارتخوان قرار دهد بدون اینکه از عواقب مالیاتی آن مطلع باشد!؟

ضمنا اگر دستگاه کارتخوانی که به این نحو در دست داشته باشید هم مربوط به شخص دیگری باشد طبیعی است که حساب بانکی متصل به دستگاه پوز نیز مربوطه به همان شخص است و شما به منافع و ورودی‌های آن حساب بانکی دسترسی نخواهید داشت.

در هر صورت این را به یاد داشته باشید که هر دستگاه پوز بانکی متصل است به یک پرونده مالیاتی که اداره مالیات نیز به راحتی به گردش و تراکنش دستگاه کارتخوان و پوز بانکی دسترسی دارد و به وقت مقرر به حساب صاحب دستگاه کارتخوان و رسیدگی مالیاتی آن خواهد رسید.

آیا دستگاه کش لس یا ATM شخصی بدون مالیات داریم؟

مالیات دستگاه کش لس

دستگاه های کش لس یا هر گونه ابزارهای دیگر بانکی که انتقال وجه یا کارت به کارت را از طریق دستگاهی حتی با موبایل انجام می‌دهد، در نهایت اثری در حساب بانکی انتقال دهنده و دریافت کننده وجه می‌گذارد و می‌تواند در رسیدگی به تراکنش‌های بانکی اداره مالیات در تور رسیدگی‌های مالیاتی بیافتد و در نهایت هم مشمول مالیات و جرایم غیرقابل بخشودگی عدم تسلیم اظهارنامه مالیاتی و کتمان درآمد شود. پس باز هم اگر بخواهم خیالتان را راحت کنم، هرگونه ابزار بانکی یا غیربانکی که به هر نحوی اثری در حساب بانکی شما بگذارد می‌تواند درنهایت به مالیات ستانی اداره مالیات ختم شود. پس گول این شعارهای تبلیغاتی را نخورید.

ورودی کارتخوان (دستگاه پوز) برابر است با درآمد شما:

در قوانین بودجه سنواتی و قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان مقرر شده است که هرآنچه بعنوان ورودی دستگاه کارتخوان یا پوز بانکی یا درگاه‌های پرداخت اینترنتی است به‌صورت پیش فرض بعنوان درآمد شما شناخته می‌شود مگر آنکه در زمان رسیدگی مالیاتی بتوانید با اسناد و مدارک کافی اثبات نمایید که تعدادی از تراکنش‌های بانکی شما که در دستگاه پوز، کارت کشیده شده است ماهیت درآمدی نداشته و مربوط به سایر ورودی‌ها اعم از مدیریت حساب‌های شخصی بانکی و موارد مشابه باشد.

اکیدا توصیه می‌کنم به هیچ عنوان آنچه که بعنوان درآمد شما شناخته نمی‌شود را در دستگاه کارتخوان خود، کارت نکشید چرا که اثبات غیردرآمدی بودن آن، کار راحتی نیست و ممکن است شما را درگیر چالش‌های مالیاتی نظیر مراحل دادرسی و حل اختلاف مالیاتی نماید.

فرصت رسیدگی مالیاتی به کارتخوان بانکی شما:

طبق قانون مالیات‌های مستقیم، اداره مالیات تا ۵ سال امکان برگشت به عقب و بررسی و رسیدگی مالیاتی نسبت به تراکنش‌های شما از جمله تراکنش‌های دستگاه کارتخوان یا درگاه‌های پرداخت آنلاین را دارد. پس اگر تا الان دچار رسیدگی مالیاتی نشده‌اید دلیل بر این نیست که هیچ وقت اداره مالیات، تراکنش‌های دستگاه پوز بانکی شما را رسیدگی نخواهد کرد.

آیا دستگاه کارتخوان خود را جمع آوری کنیم؟

همانطور که در ابتدای این مطلب گفتم، کارتخوان‌ها و دستگاه پوز بانکی یا درگاه‌های پرداخت آنلاین و اینترنتی صرفا یک سیگنال دهنده به اداره مالیات است که صاحب این کارتخوان مشمول مالیات است ولی این به منزله این نیست که اگر کارتخوان خود را جمع آوری کنید یا اگر از مشتری بخواهید مبالغ فروش و درآمد شما را به صورت کارت به کارت یا حواله به حساب برایتان انتقال دهد دیگر هیچ وقت مشمول مالیات نخواهید شد.

داستان مهمتر در رسیدگی مالیاتی این است که اداره مالیات به حساب‌های بانکی شما نیز دسترسی دارد و این امکان را دارد که حتی اگر از دستگاه کارتخوان بانکی استفاده نکنید،‌ همچنان از طریق رسیدگی به تراکنش‌های مشکوک بانکی شما و شناسایی حساب‌های شما بعنوان شخصی و تجاری، مالیات را مطالبه کند و فرصت ۵ ساله‌ای نیز در همین روش رسیدگی دارد پس روش انتقال کارت به کارت یا حواله به حساب و روش‌های اینچنین نیز منجر به عدم شناسایی و مطالبه نهایی مالیات نخواهد شد.

محاسبه مالیات کارتخوان:

محاسبه مالیات کارتخوان

 

 

در مبانی تشخیص مالیات از سوی اداره دارایی (سازمان امور مالیاتی) جداولی تنظیم شده است تحت عنوان جداول اینتاکد مشاغل و اصناف و کسب و کارها که در این جداول بر اساس طبقه‌بندی انواع فعالیت‌ها به تولیدی و خدماتی و بازرگانی، ضرایبی تعیین شده است که اداره مالیات در مواردی از طریق این ضرایب مالیاتی یا نسبت‌های سود فعالیت مشاغل، می‌تواند نهایتا به میزان مالیات مورد مطالبه از شما برسد.

این جداول اینتاکد مالیاتی هرسال توسط سازمان با بررسی و تحقیق از گروه‌های اصناف و تشکل‌های قانونی و اتحادیه‌های اصناف تعیین و به روز رسانی می‌شود و همین جداول در مواردی مبنای مالیات ستانی را پایه گذاری می‌کند.

زمانی که تشکیل پرونده مالیاتی می‌دهید یا پیش ثبت نام مالیاتی می‌کنید یا حتی زمانی که هیچ‌کدام از این کارها را انجام نداده باشید و کتمان درآمد داشته باشید و به تکالیف مالیاتی خود عمل نکرده‌ باشید، اداره مالیات بر اساس روش شناسایی برآوردی مالیات یا همان علی الراس سابق، با استفاده از این ضرایب سود فعالیت و جداول اینتاکد نهایتا به میزان مالیات قابل مطالبه شما خواهد رسید و در مواردی نیز دچار جرایم غیرقابل بخشودگی مالیاتی نیز می‌شوید و علاوه بر اصل مالیات، جرایم مالیاتی سخت گیرانه‌ای نیز گریبان‌گیر کسب و کارتان خواهد شد.

موضوع اینتاکد مالیاتی مبحث مفصلی است که در مقاله اینتاکد مالیاتی می‌توانید جزئیات مربوط به اینتاکد و ضریب سود فعالیت را مطالعه و بررسی کنید.

اینتاکد مالیاتی و ضریب سود فعالیتم را از کجا ببینم:

جدول اینتاکد مالیاتی و ضرایب سود فعالیت معمولا در سالهای مختلف تفاوت چندانی ندارد اما با این حال ممکن است ضریب سود فعالیت مشاغل و کسب و کارها در بعضی از سالها تفاوتی داشته باشد و کمی دچار تغییر شود.

در مورد اینتاکد و ضرایب سود فعالیت مقاله جامعی در سایت حسابنو نوشته ایم که می‌توانید جهت دانلود آخرین و به روزترین جداول اینتاکد مالیاتی مشاغل گوناگون که سالانه به روزرسانی و منتشر می‌شود از طریق دکمه زیر وارد صفحه مقاله مربوط به اینتاکد مالیاتی شوید و جدول مربوط به فعالیت خود را در طبقات مختلف فعالیت‌های تولیدی، بازرگانی و خدماتی دانلود و بررسی کنید.

 

در اظهارنامه مالیاتی چه مبلغی را بعنوان فروش ابراز کنیم

چه میزان فروش در اظهارنامه مالیاتی اعلام کنم:

شاید می‌توانیم بگوییم که میزان و مبلغ فروش ابرازی در اظهارنامه مالیاتی یکی از مهمترین اعدادی است که در هنگام ثبت و تسلیم و ارسال اظهارنامه مالیاتی اعلام می‌کنیم.

فروش در اظهارنامه

شخص یا گروه رسیدگی کننده اظهارنامه مالیاتی در هنگام رسیدگی‌های مالیاتی، اولین جدولی را که در اظهارنامه مالیاتی بررسی می‌کند جدول صورت سود و زیان یا جدول میزان درآمدها و هزینه‌هاست و در اولین نگاه به این جدول، اولین مبلغی که توجه رسیدگی کننده را جلب می‌کند مبلغ فروشی است که صاحب کسب و کار بعنوان فروش دوره مالی خود ابراز نموده.

یکی از سوالات پرتکرار فعالان حوزه مالی و مالیاتی و حتی صاحبان مشاغل در هنگام تکمیل اظهارنامه مالیاتی این است که این عدد فروش را از کجا بدست آوریم؟

من همواره در کلاس‌های آموزشی خود به این موضوع اشاره می‌کنم که تکلیف تسلیم اظهارنامه مالیاتی بعنوان شاهرگ تکالیف مالیاتی است و در این مهمترین تکلیف مالیاتی آن جدولی که از هم مهمتر است جدول صورت سود و زیان (در مورد اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغل گروه اول) و جدول صورت درآمد و هزینه (برای صاحبان مشاغل گروه دوم و سوم است).

حتی اگر قرار باشد شما بعنوان شخص حقیقی که مودی مالیاتی و مشمول مالیات است، بخواهید از فرصت تکمیل و ارسال فرم توافق تبصره ماده ۱۰۰ استفاده کنید مهمترین و تنهاترین مبلغی که در فرم تبصره ماده ۱۰۰ خود ابراز می‌کنید، مبلغ فروش ابرازی خودتان است که بعنوان یک فیلد اطلاعاتی خالی به شما نمایش داده می‌شود و تا این فیلد اطلاعاتی را تکمیل نکنید امکان ارسال نهایی فرم توافق تبصره ماده ۱۰۰ را نخواهید داشت.

اطلاعات فروش اظهارنامه مالیاتی و فرم تبصره ماده 100

حال چطور به جواب این سوال برسیم که به چه میزان فروش در اظهارنامه مالیاتی ابراز کنیم؟

شاید شما یک مودی مالیاتی بسیار منظم و با اطلاعات کامل حسابداری هستید یا از خدمات حسابداری مطمئن استفاده می‌کنید که در اینصورت اصلا نگران ابراز چگونگی ابراز این عدد نیستید چراکه مدیر مالی یا حسابدار و سیستم و نرم افزار مالی شما با دلایل خوب و اداره مالیات پسند این عدد را می‌داند و با قدرت از آن دفاع می‌کند. در این صورت نیاز به اطلاعات این متن یا مشاهده فیلم آموزشی این صفحه ندارید.

اما اگر به هر دلیلی از این سیستم بی بهره هستید این متن و فیلم آموزشی که در ادامه خواهید دید، دیدگاه روشنی برای شما ایجاد می‌کند تا به این عدد مهم برسید.

اقلام اطلاعاتی اظهارنامه‌های جدید مالیاتی از کجا می‌آید:

در دو سال اخیر سازمان امور مالیاتی به اطلاعاتی مجهز شده که تا حدود زیادی می‌تواند به میزان فروش واقعی شما پی ببرد و این اطلاعات را در اظهارنامه‌های مالیاتی در جدولی به عنوان یک ابزار آماری به رخ مودی یا تکمیل کننده اظهارنامه مالیاتی می‌کشد.

هر روز دست و بال سازمان امور مالیاتی از ارقام و اطلاعات تراکنش‌های بانکی و اطلاعیه‌های فروش و حساب‌های تجاری بانکی و ورودی‌های دستگاه‌های پوز بانکی یا درگاه‌های پرداخت بانکی پرتر می‌شود و به نوعی حلقه فرار مالیاتی تنگ و تنگ‌تر می‌شود. به نوعی می‌توان گفت که ابر و باد و مه و خورشید و فلک در کارند تا سازمان امور مالیاتی به مالیات برسد و به قول خودش جلوی فرارهای مالیاتی را بگیرد.

جدول اطلاعاتی موجود در اظهارنامه مالیاتی نیز از این قاعده مستثنی نیست و مودی می‌بایست حواس خود را در هنگام تکمیل اظهارنامه مالیاتی متمرکزتر کند تا درگیر جرایم غیرقابل بخشودگی کتمان درآمد و سایر جرایم مالیاتی نشود.

اقلام اطلاعاتی فروش در اظهارنامه مالیاتی

اقلام جدول اطلاعاتی اظهارنامه مالیاتی چیست؟

۱- گردش ورودی دستگاه‌های پوز بانکی یا درگاه‌های پرداختی اینترنتی.

۲- مبالغ واریز به حسابهای تجاری معرفی شده در ثبت نام مالیاتی.

۳- مبالغ واریز به حساب‌های تجاری اعلام شده از سوی بانک مرکزی.

۴- طرف دوم سرفصل فروش.

۵- طرف دوم سرفصل خرید.

۶- طرف اول سرفصل فروش و صادرات.

۷- طرف اول سرفصل خرید و واردات.

۸- فروش در ۴ دوره ارزش افزوده.


آموزش حق العمل کاری و روال انجام آن در سامانه مودیان

ماده ۳۵۷ قانون تجارت، موضوع حق العمل کاری را به صورت کلی تعریف کرده است:

حق‌العمل‌کار کسی است که به اسم خود ولی به حساب دیگری (‌آمر) معاملاتی کرده و در مقابل حق‌العملی دریافت می‌دارد.

البته در جریان باشید که ما هم حق العمل کاری در مورد فروش کالا یا خدمات داریم و هم حق العمل کاری در مورد خرید کالا یا خدمات که ما در این مطلب آموزشی به تشریح موضوع حق العمل کاری فروش می‌پردازیم.

در موضوع حق العمل کاری فروش ۳ طرف وجود دارد:

۱- آمر: فردی که به حق العمل کار امر می‌کند تا کالا یا خدماتی را که متعلق به آمر است به شخص دیگری بفروشد.

۲- حق العمل کار فروش: فردی که از جانب آمر وظیفه دارد که کالا یا خدمات آمر را به خریدار بفروشد.

۳- خریدار: شخصی حقیقی یا حقوقی که کالا یا خدماتی را که مربوط به آمر است را از طریق حق العمل کار خریداری می‌کند.

ضمنا در بند ۱ بخشنامه شماره ۲۰۰/۹۷/۱۳۳ مورخ ۱۳۹۷/۹/۲۷ سازمان امور مالیاتی روال و تکالیفی را برای عملیات حق العمل کاری تشریح نموده است که بند ۱ این بخشنامه به شرح زیر است:

در مواردی که به موجب قرارداد حق العمل کاری در امر واردات، صادرات و خرید و فروش داخلی  (موضوع ماده ۳۵۷ قانون تجارت مصوب ۱۳۱۱) و دفاتر طرفین (آمر و حق‌العمل‌کار) و سایر اسناد و مدارک مثبته (حسب مورد) محرز گردد که کالای خریداری / فروش رفته متعلق به آمر بوده و خریدار / فروشنده صرفا به عنوان حق‌العمل‌کار عمل نموده است، چنانچه مطابق فراخوان‌های هفتگانه ثبت‌نام، آمر مودی مشمول مالیات بر ارزش افزوده باشد در این صورت مالیات و عوارض ارزش افزوده پرداختی/ دریافتی بابت خرید/ فروش کالاهای مشمول، به حساب آمر منظور می‌گردد ضمن اینکه صورت‌حسابهای صادرت خرید، فروش داخلی/خارجی، توسط حق العمل‌‌کار به عنوان خرید و فروش حق‌العمل‌کار تلقی نمی‌گردد. بدیهی است در اینگونه موارد حق العمل‌کار مشمول فراخوان
نظام مالیات بر ارزش افزوده می بایست ضمن انجام سایر تکالیف پیش بینی شده در قانون مالیات بر ارزش افزوده، صرفا نسبت به کارمزد دریافتی، صورتحساب صادر و مالیات و عوارض ارزش افزوده را محاسبه و از آمر وصول نماید.

انواع واکنش به صورتحساب الکترونیکی

در سامانه مودیان در هنگام صدور صورتحساب الکترونیکی توسط فروشنده، در برخی موارد لازم است که خریدار نسبت به آن واکنش نشان دهد. واکنش خریدار می‌تواند تایید صورتحساب، رد صورتحساب یا عدم واکنش در موعد مقرر ۳۰ روزه باشد که در اینصورت صورتحساب الکترونیکی صادره به صورت سیستمی تایید می‌شود.

اما به غیر از حالتهای مذکور، دو حالت دیگر نیز وجود دارد که تحت عنوان:

عدم امکان واکنش یا عدم نیاز به واکنش می‌باشد.

بعنوان مثال در فاکتور فروش نوع دوم در سامانه مودیان که مربوط به فروش به مصرف کننده نهایی می‌باشد، از آنجایی‌که مصرف کننده نهایی کارپوشه‌ای در سامانه مودیان ندارد، پس از صدور صورتحساب الکترونیکی فروش به مصرف کننده نهایی از نظر واکنش، حالت صورتحساب به صورت ” عدم نیاز واکنش ” می‌باشد.

یا زمانی که صورتحسابی توسط فروشنده صادر می‌شود و پرونده مالیاتی خریدار در گام نهایی نباشد از آنجایی‌که خریدار کارپوشه فعالی را در سامانه مودیان ندارد، وضعیت واکنش خریدار به حالت ” عدم امکان واکنش ” می‌باشد.

شرایط استفاده همزمان از چند معافیت مالیاتی

آیا یک شخص حقیقی می‌تواند از چند معافیت مالیاتی استفاده کند:

این سوالی است که گاهی در محاسبه معافیت‌های مالیاتی اشخاص حقیقی که در منابع مختلفی دارای درآمدهای گوناگونی هستند پیش می‌آید. آیا قانون گذار اجازه استفاده همزمان از چند معافیت مالیاتی در منابع مالیاتی مختلف را داده است یا در مواردی محدودیت‌هایی هم داریم.

فرض کنید یک شخص حقیقی در منابع مالیاتی حقوق،‌ مشاغل و اجاره دارای درآمد و ورودی مالی باشد حال باید بررسی کنیم که آیا این شخص می‌تواند در یک سال مالی یکسان از منابع مختلف مالیاتی، معافیت‌ها را استفاده کند؟

استناد قانونی حل این مسئله مواد قانونی ۸۴ و ۱۰۱ و ۵۷ قانون مالیات‌های مستقیم و بخشنامه ۱۶۶۳۵ سازمان امور مالیاتی می‌باشد.

در بخشنامه ۱۶۶۳۵ به این نکته اشاره شده که افراد در صورت داشتن درآمدها از منابع مختلف مالیاتی به صورت همزمان می‌توانند از معافیت‌های همه منابع استفاده کنند اما باید در نظر داشته باشیم که یک محدودیت ویژه هم جهت این مشوق مالیاتی خواهیم داشت که نکته آن در متن ماده ۵۷ ق‌م‌م نهفته است.

انواع صورتحساب در سامانه مودیان

انواع صورتحساب در سامانه مودیان:

با ظهور سامانه مودیان، ترکیب و شکل و شمایل و روش صدور اغلب صورتحساب‌های فعلی دچار تغییراتی می‌شود که در فیلم آموزشی بالا به این موارد پرداخته‌ایم.

به صورت کلی دو نوع صورتحساب خواهیم داشت:

۱- صورتحساب الکترونیکی

۲- صورتحساب غیرالکترونیکی

صورتحساب الکترونیکی شامل ۳ مدل صورتحساب می‌باشد که شامل موارد زیر می‌باشد که هر کدام نیز در نوبه خود کاربردهای خاص خود را دارد:

  • صورتحساب الکترونیکی نوع اول
  • صورتحساب الکترونیکی نوع دوم
  • صورتحساب الکترونیکی نوع سوم

صورتحساب غیرالکترونیکی نیز شامل ۳ مدل خاص خود به قرار زیر می‌باشد:

  • صورتحساب کاغذی مربوط به برخی مشاغل
  • صورتحساب شمس

این دو مدل صورتحساب غیرالکترونیکی به صورت کاغذی صادر می‌شود و در موارد خاص خود کاربردهای متفاوتی دارد.

نکات لازم در صدور چک ضمانت صیادی

در صدور چک ضمانت صیادی چه نکاتی باید رعایت شود:

در مواردی پیش می‌آید که لازم است تا با دسته چک صیادی خود، چک ضمانت صادر کنید، این چک ضمانت می‌تواند از بابت ضمانت اخذ تسهیلات باشد یا استخدام یا وابسته به قراردادی خاص.

در هر صورت لازم است نکات مهمی را در صدور چک صیادی در حالت ضمانت بدانید تا با مشکلات آتی مواجه نشوید.

در دسته چک‌های قدیمی چنانچه قصد صدور چک ضمانت داشتید می‌توانستید بدون درج نام گیرنده چک یا بدون ثبت تاریخ وصول، این چک را صادر کنید اما در سامانه صیادی و دسته چک‌های صیادی حتما لازم است چکی که صادر می‌شود حاوی نام و کدملی گیرنده چک باشد و تاریخ نیز در آن ثبت شود و همچنین حتما درنظر داشته باشید که درج واژه “از بابت ضمانت” مانع وصول آن نخواهد شد.

پس می‌بینیم که با وجود سامانه صیادی صدور چک‌های تضمین و ضمانت شامل نکات خاصی می‌باشد.

مهمترین نکته‌ای که باید مدنظر قرار دهید این است که حتما در کنار چک صیادی که به صورت ضمانت صادر می‌کنید، یک قرارداد یا صورتجلسه بین صادر کننده چک و دریافت کننده چک تنظیم کنید و در آن قرارداد به محتوا و مشخصات چک ضمانت و همچنین موضوع و دلیل ضمانت اشاره کنید و در قرارداد نیز ذکر کنید که در صورت تخلف و تخطی از مفاد قرارداد حاصل از به اجرا گذاشتن بدون دلیل موجه چک ضمانتی، شامل اجرای حکم کیفری خیانت در امانت برای گیرنده چک می‌باشد تا گیرنده چک بدون دلیل موجه امکان وصول چک ضمانت صادر شده را نداشته باشد.

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.

با کلیک روی لینک های زیر میتوانید ما را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید و از آخرین تخفیفات موسسه بین المللی یکتا بهره مند گردید

موسسه بین المللی یکتا با بیش از بیست سال سابقه فعالیت در زمینه امور ثبتی ، مالی و مالیاتی شرکتها در خدمت شماست

شماره های تماس

شبکه های اجتماعی